Skip Ribbon Commands
Skip to main content
We use cookies to ensure you get the best experience on our website. For more information, read our Terms and Conditions.
Close
News items
Help in a crisis
Back to news search

Search
Tweet   Facebook   LinkeIn   Email
£300,000 refurbishment completed
03/07/2018

​An inpatient unit for people with complex rehabilitation needs has been modernised and upgraded thanks to a £300,000 refurbishment project carried out by Norfolk and Suffolk NHS Foundation Trust (NSFT).

The work, at the Suffolk Rehabilitation and Recovery Service (SRRS) in Foxhall Road, Ipswich, has come as part of an ongoing programme to improve the environments from which NSFT provides care while also reducing risk to service users and staff.

Taking place over 20 weeks, it has seen the unit’s 10 bedrooms improved and toilet and bathroom facilities upgraded. Clinic rooms have been fitted with new floors and completely refurbished to meet modern standards, while extra clinical space has also been created, including a dedicated area which will focus on physical health as well as a family room.

Work has also taken place to reduce ligature risks to improve safety for service users while they receive care for long-term mental health conditions.

In addition, completion of the project means that three beds at the unit which were temporarily closed while the work took place will now reopen, allowing patients to receive the care they need closer to home.

Martyn Kemp, Ward Manager at SRRS, said: “We are really pleased that this important modernisation project is now complete.

“It has transformed the environment from which we deliver care so that it better meets the needs of our service users, while also improving the experience they have while undergoing rehabilitation. It is also allowing our staff to do their jobs more effectively and efficiently.

“In addition, the project has given us more clinical space which will help us to better meet both the physical and mental health needs of our service users as we prepare them for life outside of a hospital setting.

“Our fantastic staff team are proud to have been part of this valuable piece of work.”

The project comes following a redesign of SRRS’s model of care in 2015, which saw it change from being regarded as a ‘home for life’ to focus more on rehabilitation, recovery and promoting living outside of the hospital setting.

As a result, average length of stay has been reduced significantly, while every long-stay service user has been discharged and is receiving the support they need to live independently in the community.

The modernisation work has been designed to better match the environment to the new model of care.

Caption: Martyn Kemp is pictured inside a purpose-built clinic room at the Suffolk Rehabilitation and Recovery Service (SRRS).

For press enquiries, email: nsft.communications@nsft.nhs.uk